Ook tussenkomst mogelijk VSB (Zorgkas), Vaph enz...

1. Wie kan een mobiliteitshulpmiddel krijgen?

De Vlaamse sociale bescherming betaalt (een groot deel van) de kosten voor de aankoop of huur van een mobiliteitshulpmiddel, als je voldoet aan de voorwaarden:

a. medische voorwaarde: je behoefte aan een mobiliteitshulpmiddel moet voorgeschreven zijn door een arts of een RAT ( rolstoeladviesteam).

b. administratieve voorwaarde: je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse sociale bescherming, wat inhoudt dat je je jaarlijkse zorgpremie betaalt aan je zorgkas.

Leeftijd is geen voorwaarde. Je kan op elke leeftijd een mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Je leeftijd kan wel mee bepalen welk type hulpmiddel bij je past en hoe snel je dat mag vervangen. Vanaf de leeftijd van 85 jaar of in het woonzorgcentrum kan je je mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen.
Heb je al een mobiliteitshulpmiddel? Soms mag je dat combineren en toch nog een nieuw hulpmiddel aanvragen.

2. Hoe doe je een aanvraag:

Om een mobiliteitshulpmiddel aan te vragen, moet je eerst naar je (huis)arts voor de opaak van een voorschrift en/of een gespecialiseerd team (rolstoel advies team). Zij stellen op basis van je gezondheidstoestand een rapport (rolstoeladviesrapport) op, wat bepaalt of je in aanmerking komt voor een mobiliteitshulpmiddel, en voor welk type. Uiteraard moeten zij gezondheidsproblemen vaststellen die voor lange tijd of permanent een belemmering vormen van je vermogen om je te verplaatsen op eigen kracht.

3. U neemt contact op met Mega-Mobilty

Een erkend verstrekker zal u begeleiden in het administratief proces die dient doorlopen te worden. Ook zal de verstrekker u helpen met de keuze van het hulpmiddel dat het best voor u geschikt is. Hij zal hierbij met vele aspecten rekening houden: leeftijd, wat wil je juist doen met het hulpmiddel, hoe is je woning,..... 

Welke hulpmiddelen komen in aanmerking voor terugbetaling?

Het VSB (Vlaamse Sociale bescherming) heeft een lijst samengesteld van erkende, goedgekeurde hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen voldoen aan bepaalde vereisten, zij zijn uitermate geschikt voor mensen met een functiebeperking.

In ons assortiment hebben we een ruim aanbod van de VSB goedgekeurde hulpmiddelen. U kan uiteraard ook zelf een VSB goedgekeurd hulpmiddel aankopen, zonder een aanvraag tot terugbetaling te doen.

Mega-Mobility werkt met erkend verstrekker - bandagist.